22 Ekim 2018

 “Değerler” ödüllendirildi

Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ve Ensar Vakfı Değerler Eğitimi Merkezi işbirliğiyle düzenlenen 7. Türkiye Değer Ödülleri sahiplerini buldu. Düzenlenen törende 6 öğrenci değer, 10 öğrenci ise eser kategorisinde ödül aldı.

Bu yıl “sabır” temasıyla 7.'si gerçekleştirilen Türkiye Değer Ödülleri töreninde ortaokul seviyesinden 3, lise seviyesinden 3 olmak üzere toplam 6 öğrenci “Değer Ödülü” kategorisinde; 10 öğrenci de “Eser Ödülü” kategorisinde ödüllerini aldılar. Düzenlenen törende ayrıca, değer ödülü almaya hak kazanan öğrencilerin, günlük hayatları içindeki başarı öykülerini onların haberi olmaksızın değerlendirmeye taşıyarak ödül almalarını sağlayan 6 öğretmene de ödül verildi.

Türkiye Değer Ödülleri ile gelecekte ülkemize yön verecek genç öğrencilerde ahlaki değerler açısından farkındalık oluşturmak amaçlanıyor. Öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimlerine destek olmak, kendilerine ve topluma yarar sağlayacak temel değerleri aşılamak hedefler arasında. Ayrıca “Değer Ödülü” kategorisinde ödül kazanan öğrencilerin, yakın çevrelerine ve arkadaşlarına rol model olmalarını sağlayarak, okullarda “değerler” kavramı üzerinden gündem oluşturmak ise bir diğer amaç.

Tüm orta ve lise seviyesinde okulların katılım sağlayabildiği Türkiye Değer Ödülleri, “değer” ve “eser” olarak iki kategoride veriliyor.  Öğrenciler, değer kategorisine doğrudan başvuru yapamıyor. Adaylar, öğretmenler ve okul yönetiminin değerlendirmeleri sonucu belirleniyor. Eser kategorisi ise kendi içinde hikaye, karikatür, resim, kısa film ve şiir olmak üzere 5 dalda değerlendiriliyor.

Türkiye Değer Ödülleri'nin ilki 2011-2012 eğitim öğretim yılında “doğruluk” temasıyla verilmişti. Ödüllerin ikincisi “birlik, beraberlik ve kardeşlik”, üçüncüsü “adalet”, dördüncüsü “yardımseverlik”, beşincisi “sorumluluk” ve altıncısı ise “cesaret” temasıyla sahiplerini bulmuştu.

Hasan Nail Canat genç nesillere tanıtılmalıdır

Tiyatro sanatçısı, şair ve yazar Hasan Nail Canat, vefatının 14. yılında mezarı başında anıldı.

Eyüp Mezarlığı'ndaki anma törenine, "Sanat Hakk içindir" felsefesinden hareketle dini, ahlaki ve sosyal eksikleri yazıp yönettiği ve oynadığı eserlere taşıyan sanatçının ailesi, arkadaşları ve Esenler Sanat Evi (ESEV) öğrencileri katıldı.

Törende açıklamada bulunan Hasan Nail Canat'ın kızı Hale Canat Cürgül, babasının bir ekol olduğunu ifade ederek, "Türk tiyatrosunda, geleneksel tiyatroda, bizi biz yapan değerler adına bir ekoldü babam ve bu ekolün izinde yürüyen birçok öğrencisi de oldu." dedi.

Cürgül, sanat yaşamında babasının uzun yıllar boyunca hafızalardan silinmeyecek eserler bıraktığını aktararak, şöyle devam etti:

"Kitapları ve diğer eserleri olsun birçok güzel insana ulaştı ve onların elinde, dilinde şekillendi. Onu çok özlüyoruz. Fakat yokluğunu pek fazla hissetmiyoruz. Çünkü rastladığımız birçok kişi ya onun öğrencisi ya da arkadaşı oluyor. Bu bizler için inanılmaz bir güven duygusu. Babam miras olarak bu güzel insanları bizlere bıraktı."

Babasının adına açılan birçok kurum olduğuna işaret eden Cürgül, "Hasan Nail Canat adına açılmış Bağcılar'da bir kültür merkezi, Eyüpsultan Belediyesi'ne ait Rami'de Hasan Nail Canat Sanat Akademisi var. Bunlar sadece İstanbul'da olanlar. Hepsinde de çok güzel işler yapılıyor. İnşallah yapılan her güzel işin ardından ona bolca rahmet gidiyordur. Bunu umut ediyoruz." diye konuştu.

 

"Tiyatroyu ulvi bir amaca hizmet etmek adına yapıyordu"

Usta tiyatrocunun öğrencisi aynı zamanda damadı Birol Cürgül de Canat'ın vefatını daha dün gibi hissettiklerini dile getirerek, "Onun olmadığı bir tiyatro dünyası ve yaşantı bizim için eksiklik. Biz bu eksikliği 14 yıldır iliklerimize kadar hissediyoruz. Onun sanata bakış açısı bir ticari kaygı olmaktan çok öte sanata yüklediği anlamla bağlantılı olarak çok değerlidir." ifadelerini kullandı.

Cürgül, Canat'ın tiyatro sanatını ulvi bir amaca hizmet etmek adına yaptığını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Onun zamanında tiyatroda imkanlar şimdiki gibi iyi değildi. Bir oyunu sahneye koymak çok büyük çaba gerektiriyordu. Maddi imkansızlıklar çok fazlaydı. Şimdi bu imkanlar iyi. O işinin manevi bir karşılığı bulunduğunu, insanlara ulaşmanın en etkili yolu olduğunu bildiği için sanat çalışmalarını inançla, azimle ve gayretle gerçekleştirdi. Günümüzde maalesef 'sanatçı' tanımı ile onun sanata bakış açısı, sanat anlayışı farklı."

Hasan Nail Canat'ın genç nesillere tanıtılması gerektiğinin altını çizen Cürgül, "Onun neyi, niçin ve nasıl yaptığını yeni kuşakların öğrenmesi gerekiyor. Bu sanata özellikle gönül veren gençler için Hasan Nail Canat bir kılavuz olacaktır. Onun ismini unutmadan, unutturmadan gelecek nesillere taşımalıyız." dedi.

“Hiç rol yapmadı evinde, sokakta, camide neyse sahnede de oydu"

Canat'ın arkadaşı Abdülbaki Kömür ise törende yaptığı konuşmada, Canat'ın popüler bir sanatçı olmadığına dikkati çekerek, "Eğer oynanacak bir oyunda, insani değerler yoksa ya da insani değerleri küçümseyen bir durum söz konusuysa Hasan Ağabey'e trilyonları da verseniz o oynamazdı." şeklinde konuştu.

Kömür, Canat'ın tiyatrocu olduğunu ama hiç rol yapmadığını altını çizerek, "Hasan Ağabey evinde, sokakta, camide neyse sahnede de oydu. İnandıklarını oynadı, inandıklarını sergiledi. İnandığı gibi yaşadı, yaşadığı gibi de rahmetli oldu. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun." ifadelerini kullandı.

Duaların ardından sona eren törende ayrıca Kenya'da bir yetimhanedeki öğrencilerin Hasan Nail Canat adına yaptığı duanın videosu da gösterildi.

Üsküdar söyleşileri başlıyor

Şakir Kurtulmuş ile Üsküdar Söyleşileri  26 ekim Cuma günü başlıyor. Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde Üsküdar Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nün katkıları ile gerçekleşecek söyleşilerde Üsküdar'da yaşayan, Üsküdar'ı mekan edinen, uzun yıllar burada yaşayan sanat ve edebiyatçılar, tarihi şahsiyetler  konuk edilecek.

 26 ekim Cuma günü saat 18.30 da başlayacak olan Üsküdar Söyleşileri'nin ilk konuğu Ali Haydar Haksal olacak. Yedi İklim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni olan Haksal uzun bir süredir Üsküdar'da ikamet ediyor ve derginin yayımı ve dağıtımı da buradan yapılıyor. Dergi idarehanesi aynı zamanda Ali Haydar Haksal'ın kitaplarının da bulunduğu bir kütüphanede bulunuyor, dergi ile ilgili tüm işlemler buradan yapılıyor. Derginin yazarları ve okurları için aynı zamanda bir buluşma yeri olan idarehane her Cuma devam eden sohbetlere de ev sahipliği yapıyor. Ali Haydar Haksal'la yapılacak Üsküdar Söyleşileri'nde hem derginin mekanı, serüveni hem de Üsküdar, Üsküdar'ın önemi ve değerleri konuşulacak.

Zahide Ninenin adı Küçükçekmece'de yaşatılacak

Küçükçekmece Belediyesi tarafından hayata geçirilen Zahide Nine Semt Konağı'nın resmi açılışı gerçekleştirildi.

Küçükçekmece Belediyesi, Gezi olayları sırasında Vatan Caddesi'nde provokatörlere gösterdiği tepkiyle Cumhurbaşkanının övgüsünü kazanan Zahide Nine'nin adını (Zahide Özay) İnönü Mahallesi'nde açtığı semt konağında yaşatacak.  

İnönü Mahallesi'nde inşa edilen semt konağının açılışına; AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Korkut, merhum Zahide Özay'ın kızı Tüzin Atlı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Rahmetle anıyoruz”

Başkan Temel Karadeniz, konağın Küçükçekmece'ye hayırlı olmasını temenni ederek, “Bizim kültürümüzde kadın kahramanlarımızın sayısı oldukça fazladır. Adeta bir kahraman gibi Gezi olayları sırasında Vatan Caddesi'nde provokatörlere tepki gösteren Zahide Ninemizin adını ilçemizde yaşatmaktan gurur duyuyorum. Kendisini rahmetle anıyoruz” diye konuştu.

“Bir vefa örneği”

Zahide Özay'ın kızı Tüzin Atlı, “ Bu güzel konak bizlere; ilkeli, dik ve doğru duruşun yanı sıra kişinin amel defterini açık tutacak salih emellerden olduğunu gösteriyor. Nene Hatun izinde bir Cumhuriyet kadını olan annemin Gezi Olayları'ndaki dik duruşuna destek olan başta Devlet Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ve yüce milletimize vefalı duruşlarından dolayı teşekkür ederim” dedi.

Zahide Nine Semt Konağı, 2100 m2 kapalı inşaat alanına sahip. Semt Konağında, binlerce Küçükçekmecelinin faydalanacağı, etüt salonları, çok amaçlı toplantı salonu, spor salonu, yaşlılar lokali, kütüphane ve sergi alanı gibi donatılar da mevcut. Zahide Nine Semt Konağı'nda, ahşap boyama, iğne oyası, takı tasarımı, resim, okuma-yazma, bilgisayarlı muhasebe gibi birçok farklı branşta eğitim verilecek.

Mardin'de iki yıl içinde çok şey değişti

Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından "Harire Şenliği" düzenledi. İçişleri Bakanlığınca Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Mardin Valisi Mustafa Yaman şenlikte yaptığı konuşmada "Mardin Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin bütçeleri dağa taşa değil, siz değerli hemşehrilerimize harcanıyor." dedi.

Cumhuriyet Meydanında bu yıl ikincisi düzenlenen şenlikte, vatandaşlar yapılan etkinlikler ve konserlerle eğlenceli anlar yaşadı. Dört dilde şarkıların seslendirildiği programda, yerli ve yabancı turistler yöresel oyunlar oynadı.

Belediye ekipleri, Mardin'e özgü, üzüm ve undan yapılan harire tatlısı hazırladı. Şenlikte, Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vali Mustafa Yaman, vatandaşlarla halay çekti, katılımcılara tatlı ikram etti.

Yaman, yaptığı konuşmada, iki yıldan bu yana Mardin'in hak ettiği yere gelmesi için önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini söyledi.

Son 2 yıl içinde önemli değişimler yaşandığını ifade eden Yaman, "Mardin'in iki yıl önceki haliyle bugünü karşılaştırdığımızda çok farklı bir yerde. İlk geldiğimizde insanlar mutsuz, kimsenin ağzını bıçak açmıyordu. Terör, kabus gibi ilimizi sarmıştı. O gün 'Sabredin güzel günler gelecek.' demiştim. Siz değerli hemşehrilerimiz sabrettiniz ve dualar ettiniz. Bizlerin terörle olan mücadelesine destek verdiniz. Şimdi ise gördüğünüz gibi otellerde yer yok." dedi.

Yaman, sözlerine şöyle devam etti:"Artık belediyelerimizin terör örgütüne verilecek tek bir kuruşu bile yok. Bu nedenle Mardin Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin bütçeleri dağa taşa değil, siz değerli hemşehrilerimize harcanıyor. İlçe belediyelerimiz geçtiğimiz haftalarda festivaller yaptılar. Oradaki coşku görülmeye değerdi. Bugün bu coşku burada devam ediyor."